Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

«Σε αυτές τις δύσκολες για την χώρα και τους πολίτες στιγμές χρειάζεται πρώτα απ΄ όλα σύνεση, συνεννόηση και κυρίως ψυχραιμία, ώστε οι γνωστές «Κασσάνδρες» να σταματήσουν επιτέλους να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να καλλιεργούν τον πανικό και την καταστροφολογία», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής , Νίκος Σηφουνάκης στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στη Λήμνο.

Τόνισε ότι επί δεκαπέντε μήνες τώρα, συντηρούνται και αναπαράγονται από κύκλους εντός και εκτός της Ελλάδας καταστροφικά σενάρια, ότι δήθεν η χώρα πτωχεύει, ότι δήθεν χρεοκοπεί, ότι δήθεν κόβονται δραχμές, ότι δήθεν από στιγμή σε στιγμή με διάγγελμα του Πρωθυπουργού προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές και άλλα πολλά.
Όμως όλοι αυτοί επί μήνες τώρα διαψεύδονται καθημερινά, γιατί πολύ απλά η Κυβέρνηση αγνοώντας το όποιο πολιτικό κόστος θωρακίζει την χώρα ώστε να μην φτάσει στο έσχατο σημείο της χρεοκοπίας.

Όπως είπε ο κ. Σηφουνάκης «οι  θυσίες των πολιτών, δυστυχώς αναγκαίες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες , είναι αυτές που έσωσαν την χώρα από την καταστροφή.
Σε αυτούς τους πολίτες , σε αυτούς τους ανθρώπους που είδαν το εισόδημα τους να συρρικνώνεται, σε ολόκληρη την κοινωνία που σήμερα βρίσκεται σε «μυλόπετρες», απλά για μια ακόμα φορά και αφού αναγνωρίσουμε το μεγάλο βάρος που επωμίστηκαν, τους οφείλουμε ότι η Ελλάδα στέκεται ακόμα όρθια και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον».

Τόνισε ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας  επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο την «αλήστου μνήμης» πλέον περίοδο διακυβέρνησης από την Ν.Δ που τίναξε στα ύψη το χρέος και το έλλειμμα, που έδινε πλαστά στοιχεία στους εταίρους για να συγκαλύψει την τραγική διακυβέρνηση της , που έριξε τελικά το καράβι στα βράχια και το άφησε να βουλιάζει, ενώ ο Καπετάνιος και το πλήρωμα αντί να εγκαταλείψουν τελευταίοι το πλοίο, πήδηξαν πρώτοι σαν τα ποντίκια στη θάλασσα και άφησαν τους επιβάτες μόνους και αβοήθητους να πνιγούν.

Επεσήμανε ακόμα πως μόνο η ομολογία την  περασμένη βδομάδα(σε συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ)  του άλλοτε Τσάρου της οικονομίας επί γαλάζιας διακυβέρνησης, Γιώργου Αλογοσκούφη, ότι έβλεπε την κατάσταση και ζήταγε να ληφθούν μέτρα, αλλά ο τότε Πρωθυπουργός και άλλα μέλη της τότε Κυβέρνησης του έλεγαν «άστα για αργότερα», είναι χαρακτηριστική για το ότι το πλοίο πήγαινε κατ΄ευθείαν στα βράχια.
Και το χειρότερο- όπως είπε- είναι ότι τόσο ο κ. Αλογοσκούφης, αλλά και άλλοι παράγοντες του δημόσιου βίου ομολογούν πλέον ότι η χώρα πήγαινε κατʼ ευθείαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λόγω της συνεχούς αύξησης του χρέους από το 2006.     

Ο κ. Σηφουνάκης σημείωσε ακόμα πως τα όσα συμβαίνουν δείχνουν ότι η κρίση δεν είναι Ελληνική αφορά όλη την Ευρώπη και πρωτίστως τον Νότο της Ευρώπης.

Επεσήμανε ακόμα ότι «δίνουμε μια μεγάλη μάχη για την χώρα καθώς αφού αποσοβήσαμε την χρεοκοπία, με σκληρά δυστυχώς αλλά αναγκαία μέτρα, προσπαθούμε να την βγάλουμε οριστικά από το αδιέξοδο και την κρίση.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το στοίχημα θα κερδηθεί μόνο με την επανεκκίνηση της ανάπτυξης της χώρας και στην κατεύθυνση αυτή κινούμαστε».

ΘΕΜΑΤΑ ΛΗΜΝΟΥ

Σε ότι αφορά ειδικότερα τα θέματα της Λήμνου ο κ. Σηφουνάκης αναφερόμενος κατ΄ αρχήν στα Δημόσια έργα ανέφερε ότι εξασφαλίσθηκε η συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου των Αποχετευτικών δικτύων και Βιολογικών καθαρισμών  της Μύρινας με την ένταξη του υπόλοιπου Έργου προϋπολογισμού 7,3 εκατομμύρια Ευρώ στο Εδικό Περιβαλλοντολογικό Πρόγραμμα Αειφόρου Ανάπτυξης του ΥΠΕΚΑ. Στο πρόγραμμα αυτό(ΕΠΕΡΑΑ)έχουν υποβληθεί πολλές νέες αιτήσεις όπως και από άλλα δημοτικά διαμερίσματα της Λήμνου και εξετάζονται στα πλαίσια των περιορισμένων πόρων του προγράμματος.

Το μεγάλο έργο της ανάπτυξης του Αϊ Στράτη «Πράσινο Νησί» προχωρά.

Στο   Νοσοκομείο Λήμνου  προχωράει απρόσκοπτα και  άμεσα η αγορά νέου αξονικού τομογράφου και η σύνδεση του Νοσοκομείου με το κέντρο υγείας και βρίσκεται σε εξέλιξη η πρόσληψη ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.

Ως προς την εκπροσώπηση της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου στην περιφέρεια Β. Αιγαίου, και διοίκηση των Περιφερειακών Υπηρεσιών Λήμνου, επεσήμανε ότι στο θέμα  που έχει τεθεί για την εκπροσώπηση και τη διοίκηση των υπηρεσιών της περιφερειακής Ενότητας Λήμνου θα υπάρξει με νομοθετική ρύθμιση για τα νησιά της Λήμνου και της Ικαρίας γεωγραφικός αντιπεριφερειάρχης, σύμφωνα με την δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών κ.Ραγκούση.

Για τη λειτουργία του τμήματος Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Λήμνο (στα πλαίσια των συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων της εκπαίδευσης ) επεσήμανε πως δεν έχει τεθεί θέμα αλλαγής από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.  

Τέλος για τον Πολιτισμό αναφέρθηκε στον προγραμματισμό για τη δημιουργία Μουσείου στο εκκοκκιστήριο.

Στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός τεχνολογικού Μουσείου στην θεματική ενότητα καλλιέργεια και κατεργασία βάμβακος στην Λήμνο το οποίο θα είναι το μοναδικό στην Ελλάδα.

Τα κριτήρια επιλογής ήταν:

  • Η αρτιότητα της συγκεκριμένης μονάδα ως προς την συγκρότηση της παραγωγικής διαδικασίας και του μηχανολογικού εξοπλισμού.
  • Η σημαντικότητα της καλλιέργειας βάμβακος στην Λήμνο, κυρίως κατά τις δύο πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες.
  • Η ποιοτική ιδιαιτερότητα του μπαμπακιού της Λήμνου.
  • Η δημιουργία ενός κέντρου πολιτισμού στο νησί.

Μέχρι στιγμής έχει εκπονηθεί το μεγαλύτερο μέρος των μελετών (εκκρεμούν οι μελέτες εφαρμογής και τα τεύχη δημοπράτησης) για το σύνολο του έργου.

Μετά την ολοκλήρωση των μελετών εφαρμογής και των τευχών δημοπράτησης το έργο θα είναι έτοιμο να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.